Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Sa aflam mai multe despre pastravul curcubeu

Sa aflam mai multe despre pastravul curcubeu

Daca ati rasfoit chiar si intr-o mica masura paginile siteului nostru, in special sectiunile restaurant, pastravarie si puiet, ati observat ca un pastravul joaca un rol esential in activitatile pe care le desfasuram si serviciile pe care le oferim. Astfel, aceasta specie de peste este centrul afacerii noastre - intr-un mod profesional, responsabil si ridicat calitativ, reusim sa indeplinim pana si cele mai pretentioase gusturi. Cu o experienta de peste 40 de ani in cresterea pastravului, administratorul Complex Lostrita a ajuns ca astazi, cu ajutorul casei de incubatii proprii, sa poata produce anual pana la 500.000 bucati de pastrav.

 

Specia de pastrav produsa aici este cunoscuta sub denumirea de pastrav curcubeu - mai multe despre aceasta vom afla in continuarea acestui material.

 

Pastravul curcubeu (cunoscut deseori si ca pastravul american - Oncorhynchus mykiss) este un peste teleostean, rapitor, dulcicol, din familia salmonide (binecunoscutul somon), originar din apele reci curgatoare situate la vest de Muntii Stancosi ai Americii de Nord si din Asia. In continentul nostru a fost adus recent, la finalul secolului XIX. Este crescut in pastravarii, in mai multe locuri din tara noastra.

 

Denumirea ii provine de la dunga irizanta, de pe mijlocul corpului, multicolora (asemanata astfel cu un curcubeu). Coloristica corpului acestui pastrav este bruna-verzuie, cu puncte negre pe spate; pe lateral este cenusiu cu puncte negre, iar abdomenul e argintu (inotatoarele de asemenea au puncte negre) - sunt considerati astfel niste pesti superbi.

 

Corpul este alungit, usor comprimat lateral si invelit in solzi mici. Botul este obtuz, gura larga are dinti puternici (pestele este carnivor) iar capul in sine este alungit. In mod normal pastravul atinge pana la 30 de centimetri in lungime si 1-1,6 kg in greutate, dar poate sa depaseasca chiar si 80 cm in lungime si peste 10 kg.

 

Prefera apele reci, curate, paraurile si lacurile de munte - desi este intalnit si in zonele mai joase (submontane si de deal), daca apele sunt puternic oxigenate. In salbaticie se hranesc cu insecte, crustacee si pesti mici.

 

Pastravii crescuti artificial sunt considerati unii dintre cei mai sanatosi pesti pe care ii poti manca! Mai mult de atat, sunt apreciati pentru nivelele ridicate de vitamina B si aroma irezistibila. Seafood Watch - un program ce promoveaza consumul de peste, acorda locul 1 pastravului crescut in bazine ca peste pentru consum.

 

Pastravul poate sa fie gatit imediat dupa curatare, fara a-i fi inlaturati solzii, pielea si fara sa fie transat (foarte adesea se alege pastrarea acestuia pentru cateva ore in sare). Daca este gatit cu solzii intacti, carnea se va tine mai bine laolalta. Unii prefera sa inlature si capul, sa dezoseze partial sau complet acest peste, sa il pregateasca file.

 

Alaturi de preparatele din patrav curcubeu se pot servi in special vinuri albe corpolente si medii-corpolente, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Pinot Gris.

 

Te asteptam la Complex Lostrita pentru a fi servit regeste, cu cele mai proaspete si aromate preparate pe baza de pastrav furajat ecologic - poti sa alegi sa te bucuri fie de restaurantul elegant decorat, de salonul vanatoresc sau de terasa in aer liber, in imediata vecinatate a bazinelor cu pastrav si a padurii inverzite!


Comanda online aici pastrav prin Complex Lostrita.

Surse: wikipedia.org; nationalgeographic.com

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto