Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 5 - Crearea de masti

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 5 - Crearea de masti

 

Purtate in special cu ocazia sarbatorilor traditionale, aceste creatii populare sunt realizate din piele, elemente vegetale, panze sau blanuri (uneori si coarne). Mastile nu au un simplu rol estetic, ci sunt apreciate pentru curajul, insufletirea si protectia transmise celor ce le poarta.

 

Traditia aceasta este pastrata in special in Maramuresul istoric - la Sacel, de exemplu (o localitate aflata la 100 km de Baia Mare), mesterul popular Vasile Susca creeaza si astazi masti impunatoare si expresive; de fiecare este strans legata o anume poveste, un farmec si o utilizare. El foloseste in special piele de capra si oaie pentru aceste masti, dezvoltand un stil propriu, cu inovatii artistice aparte. Un scurt video de prezentare a acestuia puteti urmari la acest link. Munca sa este apreciata atat in tara cat si in strainatate, avand prezentari in tari precum Spania, Canada, Japonia sau Italia.

 

Dupa cum spuneam, mestesugul acesta s-a transmis din generatie in generatie - mastile sunt foarte adesea expuse pe peretii camerelor; adevarata lor menire este insa de a insufleti teatrul naiv organizat de Craciun si Anul Nou in chip de colinda, pe la casele oamenilor. Mastile pot sa faca astfel parte din costumatiile complete de Viflaim.

 

Motivatia celor care le poarta este urmatoarea - mastile reusesc sa alunge spiritele rele si sa aduca aminte oamenilor ca aceasta existenta este efemera. Legendele maramuresene, folclorul locului, duhurile rele, chipul mortii - acestea sunt principalele personaje pe care le interpreteaza.

 

 “Unele masti sunt mai zambarete, alteori mai triste...” dupa cum declara chiar mesterul.

 

Alege ca in acest an sa calatoresti prin satele si orasele din Maramures - vei vedea mesteri care construiesc cu propriile maini ornamente, unelte, diverse articole - de la asternuturi de pat, la cani, vase, camasi de sarbatoare, pana la linguri de lemn si porti monument!

 

Iar pentru o masa extraordinara cu pastrav, preparat dupa variate retete, pentru o cazare primitoare, te asteptam cu drag la Complex Lostrita!

 

Sursa foto: livemaramures.ro

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto