Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 4 - Ceramica

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 4 - Ceramica

Dupa cum spuneam in prima parte a acestei serii de articole, in judetul nostru, cultura traditionala este impletita cu mentinerea mestesugurilor stravechi. Aici, in Maramures, rezultatul acestor mesteri si artisti nu este insa vizibil doar in muzee, ori in unele case vechi din mediul rural, ci si in insesi mainile acestor oameni - majoritatea acestora au invatat meserie de mici copii, de multe ori direct de la parinti. Astfel, la nord de muntii Gutai si in zona Targu Lapus (si nu numai) vei intalni oameni ce confectioneaza clopuri specifice zonei, morari sau fierari, femei care tes, sculptori in lemn ori piatra, olari.

 

Din lut, mesterii aduc la viata recipiente si lucrari artizanale speciale, de culori si forme aparte. Despre lucrarile de ceramica vom vorbi asadar astazi, aici pe blogul Complex Lostrita, facand un scurt tur al principalelor puncte de reper din Maramures.

 

In numeroase locuri persista mestesugul lutului pastrat din timpuri stravechi - se folosesc cuptoare traditionale, culori obtinute din pamanturi si plante, elemente decorative de demult.

 

De exemplu, ceramica de Sacel este obtinuta din lutul rosu (de o calitate ridicata), scos de la mare adancime, deseori de peste 15 metri. Aceasta ceramica se aseamana, spun expertii, in mare masura, cu ceramica dacica. O spun forma vaselor, tehnicile de lucru, decoratiunile. Istoria isi pune si aici insa amprenta, pentru ca de obicei, cuptoarele folosite sunt de provenienta romana. Aceasta simbioza, intocmai ca cea care a dus la nasterea poporului roman, este cea de care sunt mandrii acesti artisti. Vasele de aici sunt ornate simplu, lustruite cu o piatra, pastrate pentru uscare o anumita perioada apoi arse in cuptor fara smaltuire.

 

In alte parti ale Maramuresului se obtine ceramica smaltuita, ornamentata cu corn sau cu corn si pensula (Vama, Lapus); in zona Vama si Valea Izei se realizeaza ceramica grafitata. Nu in ultimul rand, in Baia Sprie si Baia Mare, se pot intalni minunate lucrari de ceramica decorata cu pensula.

 

Fie ca au doar rol decorativ, fie ca au fost (si continua) sa fie folosite in muncile si activitatile gospodariei - la gatit, la adus apa, pentru servirea mesei, aceste lucrari ceramice sunt un simbol al modului in care existenta morosanului este strans legata de pamantul ce ii da viata, de apa care il spala, de focul ce il incalzeste.

 

Incepe descoperirea Maramuresului la Lostrita! La doar 20 de km de Baia Mare, este locul perfect de cazare, departe de zgomotul orasului, langa padurea inverzita si umbroasa a muntilor Carpati.

 

Foto: Andrei Bucisan

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto