Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 3 - Sculptatul in lemn

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 3 - Sculptatul in lemn

In luna mai am inceput sa prezentam, aici pe blogul Complex Lostrita, printr-o serie speciala de articole, principalele mestesuguri si traditii din Maramures. Acest taram aparte, plasat in inima Europei, este apreciat de turistii din intreaga lume prin peisajele impresionante, traditiile stravechi, obiceiurile rurale, bisericile de lemn, folclor. Am incercat astfel sa impartim in cateva vaste categorii aceste traditii (si mestesuguri) ale Maramuresului: tesaturi, ceramica, sculptura in lemn, crearea de masti, clopuri, podoabe traditionale, costume populare.  De asemenea, am dat si date de contact ale acestor mesteri populari (tamplari, creatori artizanali, croitori s.a.).

Continuam astazi aceasta succinta prezentare cu cateva informatii legate de:

 

Sculptatul in lemn

 

Prin incadrarea sa geografica, judetul Maramures cuprinde 60% zona montana - asadar, padurile au jucat si continua sa joace un rol important in economia, cultura si viata comunitatilor de aici. Dincolo de exploatarea forestiera, de utilizarea lemnului in constructii, industrie, acest material este vazut ca un limbaj in sine. Prin dalta cioplitorului, el transmite, precum cuvintele, expresia sufletului plin de credinte, plin de trairi al maramureseanului.

 

Astfel, de-a lungul sutelor de ani, s-a transmis din generatie in generatie mestesugul ridicarii de  case, biserici si de porti. Sculptura in lemn impodobeste si azi capetele grinzilor unor case ori conace, dar si ancadramentele ferestrelor, usilor, cerdacelor, stalpii portilor. Cele mai vizibile sunt astfel muzeele satului (in aer liber) in Baia Mare si Sighetu Marmatiei, gospodariile de pe Valea Cosaului, a Izei sau a Marei (dar si Tara Lapusului). Portile gospodariilor din Berbesti, Breb, Feresti, Calinesti, Sarbi si Budesti vorbesc de la sine.

 

Motivele sculptate in lemn au, fiecare, semnificatia lor bogata:

 

  • Funia rasucita reprezinta infinitul, necuprinsul, dar si legatura dintre cer si pamant.

  • Soarele, simbolul Dumnezeirii este "datator de viata”. El vede tot, stie tot si mai presus de toate, stie adevarul. Maramuresul si-a increstat Soarele in poarta, ca semn al vietii, ca in fiecare zi sa treaca, sa intre ori sa iasa pe sub el. Discul solar, cultul soarelui nu lipseste de pe nici o poarta, nici de pe leagan, ori de pe lada de zestre si alte obiecte de trebuinta.

  • Arborele vietii simbolizeaza viata vesnica, tineretea fara batranete. Figurile antropomorfe sculptate in stalpii portilor aveau rolul de a proteja casa, gospodaria de fortele Raului.

 

Pentru taranul maramuresean, trecerea pe sub haizasul portii devenea aproape un act ceremonial, purificandu-se mental de relele lumii profane pentru a intra curat in universul casnic al gospodariei si familiei.  

 

In al doilea rand, vechile biserici de lemn, multe din ele ridicate in secolele XVII-XVII, atesta originalitatea arhitecturii maramuresene (numeroase dintre acestea sunt azi in patrimoniul UNESCO - 8 la numar).

 

Viziteaza in aceasta vara Maramuresul! Pentru cazare, masa si informatii suplimentare legate de alte activitati sau atractii turistice, apeleaza la Complex Lostrita!

 

Surse: visitmaramures.ro, crestinortodox.ro

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto