Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 2 - Tesaturile

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 2 - Tesaturile

Am inceput in aceasta luna o serie speciala de articole - materiale prin care incercam sa promovam intr-un mod simplu dar eficient cele mai apreciate si cunoscute traditii din tara Maramuresului. Aceste mestesuguri si lucrari artizanale sunt cele care mai fac inca legatura intre satul de astazi si cel arhaic - punti de legatura intre prezent si trecut, intre cultura de demult si timpul nostru. Speram ca te vom convinge pe tine, vizitatorule, sa sprijinesti asezarile acestui colt de tara, prin a cumpara suveniruri traditionale, a calatori pe traseele special create, a apela la ghizi locali si mai ales a promova a randul tau, Maramuresul.

Luam astazi primele mestesuguri de care v-am pomenit, in treacat, in articolul trecut, spre a le detalia:

 

Tesaturile

Diferite de alte motive, culori sau forme din Ardeal, tesaturile din Mrarmures se remarca prin cateva trasaturi aparte. Foarte adesea sunt lucrate folosindu-se motive geometrice, cu culori puternice (deseori in contrast, precum ar fi rosul, negrul, albul); prezinta fie hori, cai, calareti. Covoarele si stergurile sunt astfel delimitate de aceste borduri, cu motive mari.

In mod traditional toate tesaturile sunt colorate folosindu-se substante naturale, pe baza de plante (flori, frunze, radacini) sau copaci (scoarta). Lana si canepa erau materiile prime principale pentru aceste tesaturi - fie ca e vorba de traiste, fete de masa, straie, imbracaminte de pat.  Din acestea consista si zestrea, lasata tinerelor fete, inainte de a se maria. Si astazi, in numeroase sate din Maramures poti intalnite aceleasi tesaturi ca de demult, curate, atente lucrate, cu dragoste pentru traditie. Desigur, ele sunt doar o parte din ceea ce inseamna ospitalitatea.

Toate etapele ce trebuiau parcurse pentru crearea unui anumit material de acest tip erau marcate de anumite reguli nescrise sau ritualuri, ce tineau de respectarea sarbatorilor religioase crestin ortodoxe ori de alungarea spiritelor rele.

Desigur, ca si in alte parti ale tarii, si in Maramures sezatorile erau un moment special, o traditie cu rol important in sporul necesar pentru toarcerea lanii si a canepii.

 

Asadar, in satele de peste deal (la nord de muntii Gutai), veti vedea cum casele gospodarilor sunt decorate de aceste tesaturi; iar in cazul sarbatorilor, veti vedea mereu costumele traditionale - de care vom vorbi insa in detaliu intr-un material viitor.

Te asteptam in Maramures! Pentru cazare, apeleaza la Hotel Lostrita.

 

Foto: Andrei Bucisan

 

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto