Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 1

Mestesuguri si traditii inca bine pastrate in Maramures - partea 1

In Maramures, cultura traditionala este strans legata de mentinerea mestesugurilor vechi de ani de zile. Rodul acestor mestesuguri nu este insa pastrat doar in muzee, in casele vechi ale taranilor, ci in insasi mainile unor oameni priceputi, ce au invatat meserie de mici, de multe ori direct de la parinti. Astfel, la nord de muntii Gutai, “peste deal”, vei intalni (daca vei cauta cu atentie), oameni ce confectioneaza clopuri specifice zonei, morari sau fierari, femei care tes, sculptori in lemn ori piatra, olari.

 

Astfel, fiecare turist poate sa isi cumpere obiecte unice, artizanale, sa fotografieze sau sa filmeze incredibile creatii, parte a mostenirii culturale romanesti. Frumosul din sufletul maramuresenilor, credinta, rabdarea, bunatatea si ospitalitatea, isi gasesc transpunerea (uneori simpla, alteori complexa, in vase de lut (cani sau blide), cergi de pat, camesi de sarbatoare, porti, troite, cruci si asa mai departe.

 

In cateva randuri, putem sa facem o impartire rapida pe categorii a acestor mestesuguri si traditii:

  • Tesaturile - mamele, fiicele si bunicile deopotriva au lucrat cu multa migala pentru a-si imbraca nu doar casele, familiile ci si bisericile, prin arta tesutului la razboi.

  • Ceramica - din lut, mesterii creaza recipiente si lucrari artizanale speciale, de culori si forme aparte.

  • Sculptura in lemn - nu degeaba vor strainii sa cunoasca aceasta “cultura a lemnului”, in Maramures. Codrul, frate cu romanul, ofera mai mult decat lemn - folosit atat in exteriorul locuintelor, in construirea acestora, in diverse mecanisme sau decoratiuni.

  • Crearea de masti - purtate in special la sarbatori, acestea sunt deseori realizate din piele, panze sau blanuri. Ele nu au doar un rol estetic, ci sunt apreciate pentru curajul, insufletirea si protectia transmise celor ce le poarta.

  • Clopurile - din paie si talas, aceste accesorii sunt o parte importanta a costumului barbatesc traditional maramuresean.

  • Podoabele traditionale - specificul, culoarea, viata costumelor femeilor este data de aceste accesorii aparte.

  • Costumele populare - in Maramures, fiecare zona etnografica (tara) are specificul ei. Purtate mai ales de sarbatori, aceste piese de imbracaminte impresioneaza prin simplitate si culoare.

 

In articolele viitoare ale acestei serii vom detalia fiecare dintre aceste mestesuguri, creand apoi si o serie de trasee prin care turistii ce viziteaza Maramuresul sa le poata admira, indeaproape.

 

Pentru a vedea o lista recent realizata care cuprinde un numar mare (dar nu complet) de mestesuguri si mestesugari, impartiti pe categorii, alaturi de domiciliul acestora si telefoane de contact, intrati aici. Veti gasi mesteri in tamplarie, sculptura, croitorie, obiecte decorative, cojocarit, si lista poate continua.

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto