Complexul Lostrita este inchis pentru renovare. Redeschidem in luna mai 2019.

Tel: 0262 270 216

Maramuresul - tara a lemnului, a pitorescului si a ospitalitatii

Maramuresul - tara a lemnului, a pitorescului si a ospitalitatii

 

Pentru multi oameni, unicitatea Maramuresului este data de traditiile sale populare si de peisajele pitoresti. Sate pline de oameni gospodari, munti acoperiti de copaci semeti, biserici de lemn de o frumusete rara...si mai mult decat atat, ospitalitate. Cu siguranta, acest cadru natural aparte a contribuit la formarea culturii maramuresene. Iar daca ar fi sa vorbim si despre toate mestesugurile de aici, nu ne-ar ajunge un simplu articol!

 

Totusi, trebuie sa explicam cititorilor nostri de ce Maramuresul este denumit si Tara Lemnului (exista chiar si o carte cu acest nume). Lemnul nu imbraca doar muntii si dealurile de aici...ci si gospodariile a mii de oameni. Lemnul impodopeste si interiorul caselor. Mai mult decat atat, acesta ii insoteste pe maramureseni de la intrarea in viata - prin leaganul sau patutul de lemn, sculptat de mana - pana la apusul existentei sale - prin frumoasele cruci, pictate sau sculptate. Lemnul este si esenta portilor maramuresene.

 

Construite de obicei pe trei stalpi, cu un "fruntar” impunator (pragul de sus al portii) din lemn de stejar, acestea au acoperisul acoperit cu sindrila. Portile din aceasta aria geografica au fost deseori asemuite cu adevarate "arcuri de triumf”. Portile de lemn ale gospodariilor traditionale din Maramures sunt situate indeosebi in satele de pe vaile Mara, Cosau si Iza, dar si in unele localitati din Tara Lapusului. Multi cercetatori considera ca in Maramures, portile erau un privilegiu al nemesilor. Aspectul e extrem de important, caci numai nemesii aveau privilegiul sa-si ridice porti inalte in fata gospodariilor, in timp ce oamenii simpli nu aveau dreptul decat la vranite (confectionate din pari montati paralel pe o rama dreptunghiulara si cu o diagonala, pentru a-i fixa, si care se deschidea intr-o parte).

 

Astazi, portile de lemn, la fel ca si alte constructii/elemente construite de lemn, si-au pierdut parte din semnificatiile initiale si au pastrat doar latura estetica.

 

In zonele mai urbanizate din Maramures, oamenii au ales sa isi mobileze casele cu solutii moderne. Punand pret pe confort, pe utilitate, pe look si pe durabilitate, multi aleg mobila personalizata. Tocmai de aceea, Baia Mare se lauda cu una dintre cele mai apreciate fabrici de mobila la comanda din aceasta parte a tarii. Produsele sale au ajuns nu doar in locuintele a sute de oameni, ci si in institutii publice, centre comerciale, companii etc. Fabrica de mobila Ghise Design - Baia Mare este specializata in design-ul, proiectarea si producerea de mobilier personalizat, la cele mai inalte standarde tehnologice. Ca dovezi, diplomele, acreditarile si paginile portofoliul sunt de neegalat.

 

In pretul mobilei sunt incluse toate etapele necesare - de la masuratori, pana la design-ul interior, la prezentarea virtuala a ofertei, proiectare, pana la executie, transport si montaj. Sute de optiuni sunt acum disponibile clientilor - de la culori si nuante, pana la cele mai mici accesorii sau detalii.

 

Descopera acum modul in care stravechea traditie maramureseana a prelucrarii lemnului a cunoscut o turnura moderna, indreptata spre confort, functionalitate si eleganta!

Atractii turistice


Pastravaria Lostrita

Tur virtual 360 grade

Galerie Foto